Ellen Kushner

Priviledge of the the SwordFinnconin kunniavieraana jokunen vuosi sitten piipahtaneelta Ellen Kushnerilta löytyy HelMetistä kolme teosta.

Oman kokonaisuutensa muodostavat jonkinlaiseen kaksintaistelevien kavaljeerien aikakauteen sijoittuvat kolme fantasiaromaania Swordspoint, The Fall of the Kings ja The Priviledge of the Sword. Ensimmäisessä osassa tutustutaan Aleciin ja Richard St Vieriin – syrjäytyneeseen opiskelijaan ja palkkakaksintaistelijaan sekä joukkoon pysyviä sivuhahmoja. Viimeisessä kirjassa pääosassa on seuraava sukupolvi. Ennenkuulumattomasti etuoikeus puolustaa miehen kunniaa miekan kautta annetaan nuorelle naiselle. HelMetistä puuttuva keskimmäinen osakin olisi ollut varmaan mielenkiintoista lukea, mutta puute ei toisaalta paljoa haitannut – luin olemassaolevat osat jopa väärässä järjestyksessä.

On vaikeaa saada aivan kielen päälle, miksi suosittelisin näitä kirjoja. Päähenkilöt ovat karikatyyrejä, juoni köykäinen ja dialogi melodramaattista. Fantasiaelementit puuttuvat täysin, ellei sellaiseksi lasketa kirjailijan omiin tarpeisiinsa luomaa miljöötä. Kirjat toimivatkin parhaiten rauhassa ja rehellisesti yliampuvana viihteenä. Jos vielä pitää poikarakkaudesta lukemisesta, suosittelen Swordspointia.

Thomas the Rhymer/Thomas Riiminiekka on eri maata. Se kertoo oman versionsa haltiamaahan siepatun lapsen tarinasta. Kushner on kerännyt kirjoillaan runsaasti palkintoehdokkuuksia ja Priviledge of the Sword on voittanutkin Locuksen, mutta Riiminiekka räjäytti potin voittamalla sekä World Fantasy Awardin että  Mythopoeic Awardin. Miksi siis en ole itsekään vielä lukenut sitä? Toivottavasti nyt ymmärrän korjata virheeni.

This entry was posted in fantasia and tagged , , , , , , , on by .
Laura

About Laura

Työskentelen Kauniaisten kaupunginkirjastossa, ja nappaan aina välillä aikaa vinkatakseni fantasiaa yli kaupunkirajojen. Fantasiaa olen lukenut lukioikäisestä saakka, mutta scifiin hurahdin alle kymmenen vuotta sitten. Paras scifikirja onkin mielestäni edelleen Dan Simmonsin Hyperion, joka sai minut kääntymään tieteiskirjallisuusfaniksi (Asimovin Säätiö-sarja joitain vuosia aiemmin ei ollut siinä onnistunut). Kivaa fantasiaa mielestäni kirjoittavat ainakin Robin Hobb, Gregory Maguire, Joe Abercrombie ja Guy Gavriel Kay. Liian tarkasti on vaarallista luetella - joku aina unohtuu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *