Suomenkielisten täydennystä

Ennen lomalle jäämistä tein täydennyslistan saatavilla olevasta suomenkielisestä fantasiasta/scifistä. Suositut vanhemmat kirjat ovat ikävä kyllä loppuunmyytyjä. Kirjastojen kappaleet Robin Hobbin Näkijän tarusta, Robert Jordanin Ajan pyörän ensimmäiset osat tai David Eddingsin Belgarionin tarun kirjat ovat likaisia, nuhruisia ja korjailtuja. Mutta näitä ei ole suomeksi saatavilla. Kirjan elinkaari on todella lyhyt: noin kahden vuoden kuluttua julkaisemisesta se on alennusmyynnissä ja sen jälkeen uusia painoksia ei yleensä oteta, jollei kyseessä ole todellinen hitti.

Jonkin verran Forgotten Realms -sarjan kirjoja löytyi, joten jokunen Salvatore ja Greenwood pääsi listalle. Muuten saatavilla oli vain varsin uutta materiaalia tai hittikamaa, kuten Harry Potterit, Meyerit, Nälkäpeli. George R. R. Martinin Tulen ja jään laulu -sarja on HBO:n tv-sarjan ja viidennen osan ilmestymisuutisen myötä saanut kohtuullisen kokoiset varausjonotkin. Onneksi sitä on saatavilla, kiitos asialle omistautuneen pienen kustantamon.

Palautelomakkeemme kautta olimme saaneet toiveen pienten kustantamojen kirjojen täydentämisestä (kiitos!). Jos kirjastolle tarjotaan tuntematonta nimeä tuntemattomalta kustantajalta, niukoista määrärahoista ei uskalleta satsata kovin suuria summia. Jonkin verran tilasimmekin siis lisää Kirjavan ja Vaskikirjojen laatukirjallisuutta!

Samoin meiltä oli toivottu espoolaisen VL Aurelian kirjaa Lumottu korttipakka, joka on ilmestynyt Nordbooksilta vuonna 2010. Rehellisiä pienkustantajiakin hankalampia kirjastojen näkökulmasta ovat tällaiset teokset, joista ei tiedä ovatko ne oikeasti kustannustoimittajan seulan läpi menneitä vai palvelukustanteita. Laatu voi vaihdella huomattavasti. Kuten jo sanoin, määrärahojen ollessa tiukoilla, jätetään ennemmin pois kun ollaan epävarmoja. Koska kirjailijan espoo-kytköskään ei mistään ollut käynyt ilmi, ei sitä oltu osattu senkään takia hankkia useampaa kappaletta.

Osa kirjoista oli jo ehtinyt saapuakin, joten kohta niitä saa myös kirjastosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *